Fabrikett Alsórákos

Fabrikett Alsórákos

Kedvező árú fabrikett kiszállítással Alsórákos területén +36 70 410 7499.
Ha az optimális fűtési megoldásról beszélünk, a brikettek (számos változata megtalálható a piacon), illetve a különböző tűzifák (a fafajták között jelentős különbség mutatkozik az árban), és a gáz fűtőértékétől függetlenül szeretnénk rámutatni arra is, hogy fontos tényező, hogy mennyire gazdaságos a fűtőeszközünk, amelyben elégetjük az adott tüzelőanyagot. A fenti tényezők jelentősen megváltoztathatják a különböző fűtőanyagokból kinyerhető kalóriát.
A fabrikett begyújtása talán a legpraktikusabban:

Szén-tűzifa-fabrikett hőérték összehasonlítása

 • lignit ~12,57 MJ/kg
 • tölgy ~15,1 MJ/kg
 • gyertyán ~15,6 MJ/kg
 • barnaszén ~17 MJ/kg
 • fabrikett ~19,7 MJ/kg

Fabrikett begyújtása
Szeretnénk rámutatni, hogy a fenti táblázatban szereplő számok 10-20% tüzelőanyag nedvességtartalom esetén érvényesek.
A tűzifa és a brikett összehasonlításakor pedig nem árt tudni, hogy a fatelepeken a téli hónapokban szinte csak friss vágású, tehát vizes gyertyán tűzifát értékesítenek. Emiatt okosabban tesszük, ha nem ebben az időszakban vásároljuk meg a tűzifát, ha azt szeretnénk igénybe venni. A nem légszáraz fa ugyanis nemcsak gazdaságtalan, hanem az égés alatt távozó nedvességtartalom kárt tehet a fűtőeszközben és a kéményben is.

Milyen típusú brikettet tanácsos beszerezni tűzifa helyett?

Felmerül a kérdés, hogy a brikett fajták között milyet érdemes megvásárolni. Sok múlik azon, hogy milyen tüzelőanyaggal képes működni a fűtő alkalmatosságunk. Emiatt ajánlott a cserépkályha beszállítójától információt kérni arra vonatkozóan, hogy minek az elégetése engedélyezett a szóban forgó kazánban.
Példaképpen megemlítünk néhány brikett típust:
fabrikett: bőséges információt adunk róla az oldalon, mi ezt ajánljuk és kínáljuk.
szalmabrikett: évente megújuló (gyorsan nő), könnyen szárítható, és nagy előnye pl. a pellethez képest, hogy gyakorlatilag az összes tüzelőberendezésben elégethető. Valamelyest több hamut termel, mint a fabrikett.
papírbrikett: újságpapírból gyártott brikettfajta, magunk is préselhetjük saját kezűleg. Az előre beáztatott papírt darabjaira szedjük, kinyomkodjuk, és házi présben kockákat vagy téglát formázunk belőle.
tőzegbrikett: préselési eljárással 10-20% nedvességtartalmú fűtőanyag készül belőle, elég sokáig ég állandó ütemben.
lótrágya brikett: a tőzeghez hasonlóan kimagasló kalóriájú tüzelő jön létre a lótrágya brikett gyártásával. A lótrágya biomassza kazánokban önmagában is jól égethető, de préseléssel brikett is készíthető belőle.
lágyszárú brikett: lágyszárú növények (pl. búza, kukorica) szármaradványaiból készítik. A lakás fűtése jól szabályozható, magas hőhatású tüzelő gyártható belőle.
Pini-Kay (pinikai) brikett: bükkfából, ragasztó alkalmazása nélkül gyártják. Égési ideje a tűzifa égési idejének többszöröse is lehet.
Fabrikett fajták
A fabrikett előnyei:

 1. A minőségi fabrikett relatív olcsóbb, mint a tüzifa. Ha egymáshoz viszonyítjuk az előállítása miatt alapvetően száraz fabrikettet és az eltérő fatípusok fűtőértékét, akkor azt kell mondanunk, hogy a tűzifa fűtőértéke többnyire kisebb, mint a fabriketté. A tűzifa fűtőértéke csak akkor lehet nagyobb, mint a fabriketté, ha évekig szárad, és még ebben az esetben is csak a keményebb fafajták (pl. gyertyán) fűtőértéke lehet nagyobb, mint a fabriketté.
 2. A fabrikett rendkívül száraz. Többnyire 8-10% körüli a nedvességtartalma, míg közepesen száraz tűzifáé 30-50% közötti.
 3. Alig marad utána hamu. A fabrikett elégetését követően elhanyagolható mennyiségű hamu (1-2%) marad, köszönhetően részben az alacsony nedvességtartalmának is, és nem kormozza annyira a kéményt, mint a tűzifa.
 4. A fabrikett mindjárt alkalmazható. Szemben a tűzifával, amelyet fel kell hasogatni, és sokáig kell szárítani, a fabrikettel nincs munka, kandallókész állapotban visszük házhoz.
 5. A fabrikett kíméli a kéményt és a kályhát (kazán, kemence). A fabrikett égése stabilabb, nem lobban el és nem alszik el, lényegesen kevesebb káros hatású savanyag képződik, mint pl. a tűzifa esetében.
 6. A fabrikett nem szennyezi nagy mértékben a környezetet. A kén-dioxid-kibocsátása elhanyagolható.
 7. A fabrikett kombinálható tűzifával. Ha vizesebb a fája, akkor a fabrikettel történő elegyítés jobb égést eredményezhet.
Fabrikett leírás

Melyek a fabrikett hátrányai?

A fabrikettet eleve száraz nyersanyagokból (pl. faforgács, fűrészpor) egy présgép nagy nyomáson (ez lehet 300 bar is) préseli össze. Minél nagyobb erővel történik a fabrikett összepréselése, annál tovább ég, és több hőt ad le. Másfelől igaz az, hogy nehezebben lehet begyújtani vele, mert hosszabb idő alatt is kap lángra. Persze ez a vizes fa esetében is igaz.
Fabrikett beszerzésekor – akárhonnan is vásárolja meg a terméket – legyen kifejezetten alapos, mert sajnos sokan nagyon rossz minőségű fabrikettet árulnak, ami rontja a fabrikettről kialakított képet, pedig a különböző fajtájú fabrikettek között jelentős eltérések vannak.
Fabrikett jellemzői

Fabrikett ára Alsórákos

A weboldalunkon az ide kattintva megtekinthető árak az euró aktuális árfolyamától függenek, ezért napi árakat tudunk mondani. Ennek értelmében az árak csak irányadóak, és a tájékoztatás nem teljeskörűkimerítő információkat telefonon kaphatja meg. Ezen kívül szoktunk akciókat tartani, ezért kérjük, telefonon érdeklődjön az éppen aktuális árakról.
Az ár részét képezi a szállítási díj. A fabrikettet isaszegi raktárunkból szállítjuk, a szállítás üzemanyag árban történik, így tudjuk a legkedvezőbben házhoz vinni a fabrikettet.
Célszerű minél tömörebb fabrikettet megvásárolni a fűtéshez, így lehet a leggazdaságosabban fűteni. Ha repedezett a fabrikett felülete, az égés várható ideje kisebb lesz.
Sajnos sokféle fabrikett kapható a piacon, amelyek minősége silány, és nem is nagyon lehetne fabrikettnek nevezni őket. Legyen nagyon körültekintő, ha gyanús a termék, és inkább kérdezzen tanácsot, vagy álljon el a vásárlástól.
A fabrikett égése lassítható a levegőmennyiség csökkentésével, ezzel az égés még stabilabb, és a fabrikett hosszabb idő alatt, megnövelt hatékonysággal tudja leadni az égéshőt. Amennyiben melegvíz-tároló is van beépítve a rendszerbe, akkor ez fokozza az égés egyenletesen tartását. Nem célszerű túlzottan megpakolni a kályhát fabrikettel, mert ez ronthatja az égés jóságát.
fabrikett Alsórákos

Hol lehet jól hasznosítani a fabrikettet Alsórákos területén?

Fabrikettel hatékonyan képes tüzelni egy család vagy egy intézmény.

 • fabrikett családi házba
 • fabrikett lakóparkokba
 • fabrikett közösségi házakba, művelődési központba
 • fabrikett iskolába, önkormányzatnak

Fabrikett cserépkályhába
Milyen fűtőberendezésben fűthetünk fabrikettel?
Fabrikett kandallóba: nagyon kellemes meleget és otthonos érzést ad
Fabrikett cserépkályhába: a cserépkályha a leghatékonyabb fűtőeszközök egyike. Viszonylag lassan fűt fel, de hosszú ideig (többnyire egész éjszaka) megtartja a felfűtött állapotot, és kiegyenlíti a
lakásban lévő hőfokot.
Fabrikett vegyestüzelésű kazánba: Magyarországon tiltva van a kommunális szeméttel való fűtés, jóllehet ez simán megoldható a vegyestüzelésű kazán segítségével. Messze kellemesebb hőérzet oldható meg tűzifával, de a legoptimálisabb feltételeket fabrikettel tudjuk elérni.
Fabrikett faelgázosító kazánba: ez az egyik legmodernebb, számtalan kiegészítő funkcióval is rendelkező, saját magát és az égést szabályozni tudó tüzelőeszköz.

Fabrikett kiszállítás Alsórákos területére

Fabrikett nagyker

Fabrikett kiszerelése

A fabrikett átvehető raklapos kiszerelésben. Kisebb (pl. tasakos) adagokban. A fabrikett ára függ a megrendelt mennyiségtől. A fabrikett házhoz szállítása üzemanyag árban történik központi székhelyünkről, hogy Önnek a lehető legkedvezőbb áron kínálhassuk.
A fabrikett formája
Többféle kivitelű fabrikett vásárolható meg a piacon:

 • Henger kialakítású fabrikett
 • Tégla kialakítású fabrikett
 • Hatszög alakú fabrikett
 • Négyszög kialakítású fabrikett

Fabrikett akció
Mit takar a RUF elnevezés?
Maga a RUF elnevezés az előállítási technológiára utal. A RUF az a présgép, amelyben a brikett készül, és majdnem biztosak lehetünk abban, hogy a RUF felirattal ellátott brikett kemény, mivel kb. 300 bar nyomással történik az összenyomása. Azzal kapcsolatban azonban semmit nem állít a RUF jelölés, hogy milyen alapanyagból gyártották a brikettet. Nem tartalmaz ragasztóanyagot.
RUF fabrikett
Kedvező árú fabrikett kiszállítással Alsórákos vonzáskörzetében +36 70 410 7499.