Fabrikett Királymajor

Fabrikett Királymajor

Olcsó fabrikett kiszállítással Királymajor régiójában +36 70 410 7499.
Amikor az ismerősök körében a legjobb hatásfokú fűtőanyag kerül szóba, a brikettek (számos változata megtalálható a piacon), illetve a különböző tűzifák (a fafajták között nagy az árkülönbség), és a gáz kalóriaértékétől függetlenül szeretnénk rámutatni arra is, hogy nagyon sok múlik azon, hogy mennyire hatékony a kályhánk vagy kemencénk, amelyben elég a tüzelőanyagunk. A fenti tényezők alapjaiban boríthatják fel az egyes tüzelőanyagokból származó hőértéket.
A fabrikett begyújtása talán a legpraktikusabban:

Szén-tűzifa-fabrikett fűtőérték egymáshoz képest viszonyított értékei

 • lignit ~12,57 MJ/kg
 • tölgy ~15,1 MJ/kg
 • gyertyán ~15,6 MJ/kg
 • barnaszén ~17 MJ/kg
 • fabrikett ~19,7 MJ/kg

Fabrikett begyújtása
Ki kell emelnünk, hogy a feljebb látható számok 10-20% tüzelőanyag nedvességtartalom mellett teljesülnek.
A tűzifa és a brikett egymáshoz viszonyításakor pedig jó, ha mindenki tudatában van annak, hogy a fakereskedők fűtési szezonban mondhatni kizárólag nemrég kivágott, azaz nedves fát lehet megvenni. Ha tehetjük, jobban járunk, ha nem ilyenkor vásároljuk meg a fát, ha azt szeretnénk igénybe venni. A nem légszáraz fa nem csak azért rosszabb, mert kevesebb hőt ad le, hanem az égés során fából kiáramló nedvességtartalom rossz hatással van a kályhára és a füstelvezető járatokra.

Melyik fajta brikettet érdemes vásárolni tűzifa helyett?

Gyakori kérdés, hogy a brikettek közül milyet javasolt beszerezni. Ez függ attól is, hogy milyen tüzelővel képes megbirkózni a fűtő alkalmatosságunk. Tehát ajánlott a kályha szállítóját megkérdezni, hogy minek az elégetése engedélyezett a szóban forgó kazánban.
Az alábbi listában a gyakoribb brikettek találhatók meg:
fabrikett: részletesen ismertetjük honlapunkon, mi ezt ajánljuk és szállítjuk.
szalmabrikett: szezonálisan termő (gyorsan nő), könnyen szárítható, és nagy előnye pl. a pellethez képest, hogy majdnem az összes tüzelőberendezésben használható. Kicsit több a hamuja, mint a fabrikettnek.
papírbrikett: kemény papírfajtákból készített brikettfajta, saját magunk gyárthatunk tüzelőanyagot, papírbrikettet. Az előre beáztatott papírt darabjaira szedjük, vízmentessé nyomkodjuk, és préselőgépben téglákká formáljuk.
tőzegbrikett: nagynyomású préseléssel 10-20% nedvességtartalmú fűtőanyag készül belőle, égése hosszú és egyenletes.
lótrágya brikett: csakúgy, mint az előző termék, magas fűtőértékű fűtőanyagot jön létre a lótrágya brikett elkészítésével. A lótrágya biomassza kazánokban önmagában is jól égethető, préselve viszont brikettet is gyártanak a biomasszából.
lágyszárú brikett: lágyszárú növények (pl. rozs, nád) szármaradványaiból gyártják. A fűtés könnyen szabályozható, magas hőhatású fűtőanyag alakítható ki belőle.
Pini-Kay (pinikai) brikett: bükkfából, kötőanyagok nélkül gyártják. Égési ideje a tűzifa égési idejének többszöröse is lehet.
Fabrikett fajták
A fabrikett jó tulajdonságai:

 1. A minőségi fabrikett relatív olcsóbb, mint a tüzifa. Ha összehasonlítjuk az eleve száraz fabrikett és az eltérő fatípusok fűtőértékét, akkor az vehető észre, hogy a tűzifa hőértéke többnyire kisebb, mint a fabriketté. A tűzifa fűtőértéke csak akkor lehet nagyobb, mint a fabriketté, ha évekig szárad, és még ilyenkor is csak a keményebb fafajták (pl. tölgy) kalóriaértéke haladhatja meg a fabrikett MJ-ban megadott fűtőértékét.
 2. A fabrikett rendkívül száraz. Jobbára 8-10% körül mozog a szaturációja, míg közepesen száraz tűzifáé 30-50% közötti.
 3. Elhanyagolható mennyiségű hamu marad utána. A fabrikett égése után rendkívül kevés hamu (1-2%) marad, ami éppen a kis telítettségének tulajdonítható, és nem okoz annyi gondot a kéményben sem, mint a tűzifa.
 4. A fabrikett azonnal alkalmazható. A tűzifával ellentétben, amelyet fel kell vágni, és hosszú ideig szárad, a fabrikettel nincs munka, kandallókész állapotban visszük házhoz.
 5. A fabrikett kíméli a kéményt és a kályhát (kazán, cserépkályha). A fabrikett egyenletesebben ég, nem lobban el és nem alszik el, alig marad utána káros anyag, mint pl. a tűzifa esetében.
 6. A fabrikett környezetkímélő. A kén-dioxid-kibocsátása gyakorlatilag nulla.
 7. A fabrikett égethető vegyesen a tűzifával. Ha nedvesebb tűzifája van, akkor a fabrikettel történő elegyítés hatékonyabb égést eredményezhet.
Fabrikett leírás

Van a fabrikettnek hátránya?

A fabrikettet eleve száraz nyersanyagokból (pl. fapor, faapríték) egy magas nyomáson működő prés (ez lehet 300 bar is) préseli össze. Minél nagyobb nyomáson dolgozik a gép, annál hosszabban ég, és magasabb kalóriát ad le. Másfelől való igaz, hogy nehezebben kivitelezhető a begyújtás, mert nehezebben kap lángra. Persze ez a nedves fa esetében is érvényes.
Fabrikett beszerzésekor – akárhonnan is vásárolja meg a terméket – legyen nagyon körültekintő, mert sajnos sokan silány minőségű fabrikettet kínálnak, ami rontja a fabrikett imázsát, pedig különféle típusú fabrikettek között jelentős eltérések vannak.
Fabrikett jellemzői

Fabrikett ára Királymajor

A weboldalunkon a Fabrikett ár menüpontban feltüntetett árak az euró aktuális árfolyamától függenek, ezért napi árakat tudunk mondani. Éppen ezért az árak pusztán iránymutatóak, és a tájékoztatás nem teljeskörűkimerítő információkat telefonon kaphatja meg. Ezen kívül időnként leakciózzuk termékeinket, ezért kérjük, az árak kapcsán hívja telefonos kollégánkat.
A szállítási költségek is a teljes árhoz tartoznak. A fabrikettet isaszegi telephelyünkről szállítjuk, a szállítási díj az üzemanyag ára, így tudjuk a legkedvezőbben házhoz vinni a fabrikettet.
Javasoljuk a lehető legjobban préselt fabrikettet megvásárolni a fűtéshez, ez biztosítja a hosszú égési időt. Betöredezett felületű termék esetén, nem várhatjuk el a hosszú égési időtartamot.
Kaphatók gyengébb kivitelű termékek is, amelyek minősége silány, és csak jóindulattal hívhatjuk őket fabrikettnek. Ezeket a termékeket nem is lenne szabad engedélyezni, és csak gondos szemrevételezés után fizessen ezekért.
A fabrikett égése lassítható a levegőmennyiség csökkentésével, ezzel az égés még stabilabb, és a fabrikett hosszabb idő alatt, megnövelt hatékonysággal tudja leadni az égéshőt. Amennyiben melegvíz-tároló is van beépítve a rendszerbe, akkor ez tovább segíti az égési szint folyamatos értékre szabályozását. Nem célszerű túlzottan megpakolni a kályhát fabrikettel, mert ez negatívan befolyásolhatja az égés hatásfokát.
fabrikett Királymajor

Hol lehet jól hasznosítani a fabrikettet Királymajor vonzáskörzetében?

Fabrikettel gazdaságosan képes tüzelni egy közösség vagy egy szervezet.

 • fabrikett családi házba
 • fabrikett társasházaknak
 • fabrikett közösségi házakba, könyvtárba
 • fabrikett iskolába, önkormányzatnak

Fabrikett cserépkályhába
Milyen eszközben használhatunk fabrikettet?
Fabrikett kandallóba: nagyon kellemes meleget és otthonos érzést ad
Fabrikett cserépkályhába:
a cserépkályha a leghagyományosabb fűtőeszközök egyike. Viszonylag lassan fűt fel, de hosszú ideig (többnyire egész éjszaka) megtartja a meleget, és kiegyenlíti a lakásban lévő hőmérsékletet.
Fabrikett vegyestüzelésű kazánba: Magyarországon nem engedélyezett a kommunális szeméttel történő fűtés, bár ezt lehetővé tenné a vegyestüzelésű kazán. Érezhetően nagyobb hőérzet valósítható meg tűzifával, viszont a legoptimálisabb viszonyokat fabrikettel tudjuk elérni.
Fabrikett faelgázosító kazánba: a piacon megvásárolható legjobb hatásfokú, sok-sok szabályozó elektronikával is ellátott, saját magát és az égést vezérelni tudó tüzelőeszköz.

Fabrikett kiszállítás Királymajor területére

Fabrikett házhozszállítással

Fabrikett csomagolása

A fabrikett megvásárolható raklapos formában. Kisebb (pl. tasakos) mennyiségben. A fabrikett ára függ a megrendelt mennyiségtől. A fabrikett kiszállítása üzemanyag árban történik isaszegi lerakatunkból, hogy Önnek a legjobb áron tudjuk adni.
A fabrikett kialakítása
Többféle formájú fabrikett áll rendelkezésre a piacon:

 • Henger kialakítású fabrikett
 • Tégla formájú fabrikett
 • Hatszög kivitelű fabrikett
 • Négyszög kivitelű fabrikett

Fabrikett rendelés online
Mit takar a RUF elnevezés?
Maga a RUF márkanév a gyártási folyamatra utal. A RUF az a présgép, amelyben a brikett gyártása történik, és majdnem biztosak tudhatjuk, hogy a RUF felirattal ellátott brikett kemény, mert mintegy 300 bar nyomáson történik az összenyomása. Azzal kapcsolatban viszont semmit nem mond a RUF felirat, hogy milyen alapanyagból gyártották a brikettet. Nincs benne ragasztó.
RUF fabrikett
Olcsó fabrikett házhoz szállítva Királymajor vonzáskörzetében +36 70 410 7499.