Fabrikett Ligettelek

Fabrikett Ligettelek

Kedvező árú fabrikett házhoz szállítva Ligettelek vonzáskörzetében +36 70 410 7499.
Ha a leghatékonyabb fűtést keresi, a brikettek (számtalan típusa elérhető), illetve a tűzifa (a fafajták között nagy az árkülönbség), és a gáz fűtőértékétől függetlenül felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a teljes kép kialakításakor figyelembe veendő, hogy mennyire hatékony a tüzelőberendezésünk, amelyben elég a tüzelőanyagunk. Az említett információk nagy mértékben módosíthatják az egyes tüzelőanyagokból kihozható fűtőértéket.
A fabrikett begyújtása legegyszerűbben:

Szén-tűzifa-fabrikett hőérték egymáshoz képest viszonyított értékei

 • lignit ~12,57 MJ/kg
 • tölgy ~15,1 MJ/kg
 • gyertyán ~15,6 MJ/kg
 • barnaszén ~17 MJ/kg
 • fabrikett ~19,7 MJ/kg

Fabrikett begyújtása
Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a fenti értékek 10-20% fűtőanyag nedvességarány mellett érvényesek.
A tűzifa és a brikett egymáshoz viszonyításakor pedig érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy a tüzépeken novembertől márciusig mondhatni kizárólag nemrég kivágott, tehát nedves gyertyán tűzifát lehet megvenni. Ennélfogva jobban járunk, ha nem ilyenkor vásároljuk meg a tűzifát, ha azt szeretnénk igénybe venni. A nem légszáraz fa ugyanis nemcsak gazdaságtalan, hanem az égés közben fából kiáramló nedvességtartalom rossz hatással van a kályhára és a füstelvezető járatokra.

Melyik fajta brikettet válasszak tűzifa helyett?

Felmerül a kérdés, hogy a brikett
fajták között milyet érdemes megvásárolni. Ez annak is a függvénye, hogy milyen fűtőanyaggal képes üzemelni a fűtőeszközünk. Ebből adódóan érdemes a vegyestüzelésű kazán gyártójánál tájékozódni, hogy mit lehet betenni a megvásárolt berendezésbe.
Példaképpen megemlítünk néhány brikett típust:
fabrikett: részletesen ismertetjük webhelyünkön, mi ezt javasoljuk és értékesítjük.
szalmabrikett: évente megújuló (szapora), gyorsan száradó, és óriási előnye a pellettel szemben, hogy majdnem mindegyik tüzelőberendezésben elégethető. Kicsit több a hamuja, mint a fabrikettnek.
papírbrikett: újságpapírból préselt brikettfajta, magunk is préselhetjük saját kezűleg. Az előre beáztatott papírt apróra vágjuk, vízmentessé nyomkodjuk, és préselőgépben téglákká formáljuk.
tőzegbrikett: préselési eljárással 10-20% nedvességtartalmú fűtőanyag készül belőle, elég sokáig ég állandó ütemben.
lótrágya brikett: a tőzeghez hasonlóan magas fűtőértékű fűtőanyagot jön létre a lótrágya brikett létrehozásával. A lótrágya biomassza kazánokban önmagában is jól égethető, préselve viszont brikettet is gyártanak a biomasszából.
lágyszárú brikett: lágyszárú növények (pl. rozs, kukorica) szármaradványaiból készítik. A fűtés jól állítható, magas hőhatású brikett gyártható belőle.
Pini-Kay (pinikai) brikett: bükkfából, ragasztó alkalmazása nélkül készül. A tűzifa égési időtartamának sokszorosa lehet.
Fabrikett fajták
A fabrikett jó tulajdonságai:

 1. A jó minőségű fabrikett relatív olcsóbb, mint a tüzifa. Ha összevetjük az eleve száraz fabrikett és az eltérő fafajták hőértékét, akkor az vehető észre, hogy a tűzifa fűtőértéke jobbára kisebb, mint a fabriketté. A tűzifa fűtőértéke csak akkor lehet nagyobb, mint a fabriketté, ha több évig szárítjuk, és még ilyenkor is csak a jobb minőségű fafajták (pl. bükk) fűtőértéke haladhatja meg a fabrikett MJ-ban megadott fűtőértékét.
 2. A fabrikett nagyon száraz. Jobbára 8-10% körüli a szaturációja, míg az átlagos ideig szárított tűzifáé 30-50% közötti.
 3. Elhanyagolható mennyiségű hamu marad utána. A fabrikett égése után nagyon kevés hamu (1-2%) marad, köszönhetően részben az alacsony nedvességtartalmának is, és nem okoz annyi gondot a kéményben sem, mint a tűzifa.
 4. A fabrikett rögtön felhasználható. Szemben a tűzifával, amit fel kell vágni, és sokáig kell szárítani, a fabrikettel nincs munka, kandallókész állapotban visszük házhoz.
 5. A fabrikett kíméli a kéményt és a kályhát (kazán, kemence). A fabrikett egyenletesebben ég, kiegyensúlyozottabb, lényegesen kevesebb káros hatású savanyag képződik, különösen pl. akác tűzifával összevetve.
 6. A fabrikett környezetkímélő. A kén-dioxid-kibocsátása elhanyagolható.
 7. A fabrikett égethető vegyesen a tűzifával. Ha nedvesebb tűzifája van, akkor a fabrikettel vegyes használat jobb égést eredményezhet.
Fabrikett legolcsóbban

Van a fabrikettnek hátránya?

A fabrikettet jól megszárított nyersanyagokból (pl. fapor, faapríték) egy présgép nagy nyomáson (ez lehet 300 bar is) préseli össze. Minél nagyobb erővel történik a fabrikett összepréselése, annál tovább ég, és magasabb kalóriát ad le. Másfelől való igaz, hogy nehezebben kivitelezhető a begyújtás, mert nehezebben tud lángra kapni. Persze ez a vizes fa esetében ugyanígy érvényes.
Fabrikett vásárlásakor – bárkitől is vásárolja meg a terméket – legyen kifejezetten alapos, mert sajnos sokan nagyon rossz minőségű fabrikettet árulnak, ami rontja a fabrikettről kialakított képet, pedig fabrikett és fabrikett között óriási eltérések vannak.
Fabrikett jellemzői

Fabrikett árak Ligettelek

A weboldalunkon a Fabrikett ár menüpontban feltüntetett árak az érvényben lévő forint-euró keresztárfolyamtól függenek, ezért az árak változhatnak. Éppen ezért az árak tájékoztató jellegűek, és a tájékoztatás nem teljeskörűkimerítő információkat telefonon kaphatja meg. ezen túlmenően időnként leakciózzuk termékeinket, ezért kérjük, az árakkal kapcsolatban hívja központi ügyfélszolgálatunkat a +36 70 410 7499-es számon.
A fizetendő ár része a fabrikett szállítási díja is. A fabrikettet isaszegi telephelyünkről szállítjuk, a szállítási díj az üzemanyag ára, így tudjuk a legkedvezőbben házhoz vinni a fabrikettet.
Javasoljuk a lehető legjobban préselt fabrikettet megvásárolni a fűtéshez, ez biztosítja a hosszú égési időt. Ha repedezett a fabrikett felülete, az égés várható ideje kisebb lesz.
Sajnos sokféle fabrikett kapható a piacon, amelyek sok kívánnivalót hagynak maguk után, és csak jóindulattal hívhatjuk őket fabrikettnek. Ezek a termékek sajnos rontják a valóban jó fabrikettek hírét és általában a róluk kialakított képet.
A fabrikett égésekor tanácsos a levegő mennyiségét csökkenteni a fojtással, így az égés még egyenletesebb, és a fabrikett hosszabb idő alatt, megnövelt hatékonysággal tudja leadni a kívánt kalóriamennyiséget. Ha a fűtési rendszerben kiegyenlítő tartály is található, akkor ez tovább segíti az égés egyenletesen tartását. Butaság lenne nagyon megrakni a kályhát fabrikettel, mert ez csökkentheti a nem kielégítő levegőellátás miatt az égés hatékonyságát.
fabrikett Ligettelek

Hol lehet jól hasznosítani a fabrikettet Ligettelek régiójában?

Fabrikettel jó hatásfokkal tud tüzelni egy közösség vagy egy szervezet.

 • fabrikett családi házba
 • fabrikett lakóparkokba
 • fabrikett faluházakba, könyvtárba
 • fabrikett iskolába, polgármesteri hivatalokba

Fabrikett cserépkályhába
Milyen fűtőberendezésben fűthetünk fabrikettel?
Fabrikett kandallóba: nagyon kellemes meleget és otthonos érzést ad
Fabrikett cserépkályhába: a cserépkályha a leghatékonyabb fűtőeszközök egyike. Felfűtése hosszú időt vesz igénybe, de hosszú ideig (többnyire egész éjszaka) megőrzi a meleget, és kiegészíti a lakásban lévő hőfokot.
Fabrikett vegyestüzelésű kazánba: Magyarországon tiltva van a kommunális hulladékkal történő fűtés, habár a vegyestüzelésű kazánnal ez megvalósítható lenne. Messze kellemesebb hőérzet érhető el tűzifával, viszont az optimalizált feltételeket fabrikettel tudjuk elérni.
Fabrikett faelgázosító kazánba: a piacon megvásárolható legjobb hatásfokú, rengeteg szabályozó elektronikával is rendelkező, önmagát és az égést vezérelni képes berendezés.

Fabrikett házhoz szállítás Ligettelek területére

Fabrikett nagykereskedés

Fabrikett csomagolása

A fabrikett megvásárolható raklapos kivitelben. Kisebb (pl. tasakos) volumenben. A fabrikett ára az igényelt tétel és kiszerelés alapján is kiszámítható. A fabrikett házhoz szállítása benzinárban történik Gödöllő melletti székhelyünkről, hogy Önnek a legmegfizethetőbb áron tudjuk adni.
A fabrikett kivitele
Többféle formájú fabrikett vásárolható meg a piacon:

 • Henger kivitelű fabrikett
 • Tégla kivitelű fabrikett
 • Hatszög alakú fabrikett
 • Négyszög kialakítású fabrikett

Fabrikett forgalmazás
Mit jelent a RUF brikett elnevezés?
Maga a RUF elnevezés az előállítási technológiára utal. A RUF az a gépsor, amelyben a brikett készül, és majdnem biztosak tudhatjuk, hogy a RUF felirattal ellátott brikett nagyon tömör, tudniillik mintegy 300 bar nyomáson történik a préselés. Arról azonban semmit nem mond a RUF jelzés, hogy milyen alapanyagból gyártották a brikettet. Nincs benne ragasztó.
RUF fabrikett
Megfizethető fabrikett házhoz szállítva Ligettelek övezetében +36 70 410 7499.